Villa St. Vid Privlaka Villa with Pool Croatia Zadar Nin

Privlaka

 

U zagrljaju sunca i mora, u kriku galeba i mirisu bora, na prostranom pješčanom poluotoku smjestilo se ribarsko i turističko mjesto Privlaka.

Bogata dugim, pješčanim plažama, čistim i bistrim morem azurne boje, brojnim plitkim i pješčanim uvalama, ljekovitim blatom blagotvornih svojstava kao stvorena je za obiteljski turizam. Prekrasne pješčane uvale, u kombinaciji s ugodnim i kvalitetnim smještajnim objektima (pri čemu posebno ističemo izvrsno uređene privatne apartmane), već godinama održavaju ovo mjesto na samom vrhu turističke ponude za idiličan, obiteljski odmor.

Snažan su privlački turistički potencijal i prekrasni zalasci sunca, koji ovu lokaciju čine pogodnom za oporavak u opuštajućem, mediteranskom ambijentu.

Privlaka se smjestila u samom srcu Sjeverne Dalmacije. Sa sjeveroistočne strane ljepotom zrači kraljevski grad Nin, a sa sjeverozapadne otok Vir. Blizina i utjecaj Zadra čine ju jednim od priobalnih bisera Zadarske županije. Sam privlački poluotok dug je 7 kilometara, a širok 4 kilometra.

Klima je u Privlaci blaga, mediteranska. Ljeta su vruća i topla, a zime uglavnom blage. Ljeti puše zapadni vjetar maestral koji dane čini ugodnijima, a vrućine podnošljivijima. Karakterističan sjeverni vjetar, bura, puše zimi s Velebita pri čemu se temperatura može spustiti i ispod nule. Privlački kraj uživa u toplini sunčevih zraka i ljepoti sunčanih dana. Ima više od 2540 sunčanih sati godišnje. Temperatura mora ljeti iznosi od 25 - 27 stupnjeva.

Privlaka se u pisanim dokumentima prvi puta spominje 1296.g. kao vinogradarsko mjesto. Generacijama je vezana uz more, pomorstvo i ribarstvo. Ime joj je kroz stoljeća doživljavalo mijene: Brevilaqua, Privilacha, Priulacha… do oblika kakav znamo danas. Glasoviti su i privlački sabunjari, ljudi koji su mukotrpnim vađenjem pijeska iz mora postali nadaleko poznati.

Obrađena polja i netaknuta priroda obgrlili su najstarije spomenike kršćanstva.Značajni su ostaci crkve Sv. Kate iz 14.stoljeća i crkva Sv. Vida iz 14.st., zaštitnika ljekarnika, plesača i glumaca. Sačuvana je u cijelosti te se i danas u njoj vrši služba Božja u lipnju na dan svetca zaštitnika. Razgledati se mogu i crkva Sv. Barbare, koja je izgrađena za vrijeme Domovinskog rata i župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije iz 19.st. Crkva se ubraja među najljepše primjere klasicističke arhitekture u Dalmaciji.

Osim sakralnih spomenika, sačuvani su i privlački bunari. Bili su izvor vode i izvor života. Svjedočili su težačkom i ribarskom radu stanovnika, slušali su priče i čuvali tajne ljubavi. Danas je sačuvano 12 takvih bunara. Najpoznatiji među njima je bunar Sokolar uz koji se veže i poznata legenda.

Manifestacije

„Privlačka noć‟ se tradicionalno održava svako ljeto 4. kolovoza. „Privlačka noć‟ je spoj kulture, zabave i gastro ponude ovog mjesta. Zbog svog bogatog sadržaja i velike posjećenosti, poznata je diljem Zadarske županije.

„Ribarska noć“ je tradicionalna manifestacija koja se održava svako ljeto sredinom srpnja na trgu „Kolište“, luci „Stari porat“ na kojoj privlački ugostitelji izlažu svoje gastronomske delicije. Nezaboravnom ugođaju Dalmacije doprinosi miris mora te klapska pjesma koja u tihoj ljetnoj noći dopire u srce i dušu.

Još jedan značajan kulturno-umjetnički događaj odvija se na „Kolištu“, a to je smotra klapa „Pisma na Kolištu“. Dragi gosti koji se prvi put susreću s klapskom pjesmom zavoljet će ovakav način pjevanja diveći se neograničenim mogućnostima ljudskih glasova.

Naši stari običaji je manifestacija koja je prvi put održana 2015.g.
Cilj manifestacije je upoznati goste sa starim običajima u Privlaci, kao i degustirati privlačka tradicijska jela.

Gastronomija

Zahvaljujući vrijednim privlačkim ribarima u Privlaci se uvijek može kupit svježa, tek ulovljena, riba. Plodovi mora čine osnovicu naše gastronomske ponude. Pečena na gradelama, skuhana ili pripremljena na brudet, svježa riba zadovoljit će nepce svakog gurmana. Ribu, školjke, baš kao i dalmatinski pršut, masline, poznati paški sir te iznimno kvalitetna vina možete degustirati u konobama i restoranima u kojima će vas dočekati ljubazni domaćini i ugodna obiteljska atmosfera. Domaća, kvalitetna privlačka vina možete pronaći kod vrijednih privlačkih vinogradara.

 

 

KONTAKTIRAJTE NAS

Kontakt osoba: Nina Škibola

Tel: +385917297367
E-mail: nina.stojcevic@gmail.com

Villa St. Vid 1
Adresa: Virski put 57, Privlaka

Villa St. Vid 2
Adresa: Virski put 59, Privlaka

Apartman Mirjana
Adresa: Put popove murve 1, Privlaka

VRIJEME

VIDEO